Verdens sjakkelite til Forus
24. januar 2014

Verdens sjakkelite til Forus

Aronian, Topalov, Caruano, Karjakin og Svidler. Dette er bare noen av verdens beste sjakkspillere som kommer til Forus og Stavanger for å delta i Norway Chess 2014 i juni. Og ja - selvfølgelig kommer den aller beste også – vår egen Magnus Carlsen.

Turneringen Norway Chess ble første gang arrangert i Stavanger i mai 2013, og med 8 av de 10 beste rankede spillerne i verden som deltakere regnes turneringen som den 4. sterkeste turneringen i verden noensinne. Målet er å klatre til 3. plass når turneringen på nytt går av stabelen i 2014.

– Vi mangler fire navn, og vi jobber for å få de mest spennende og underholdende spillerne, sier Norway Chess-styreleder Kjell Madland.

I november 2013 besluttet hotellkjeden Scandic Norge å gå inn som en av hovedsamarbeidspartnerne til Norway Chess. Når turneringen går av stabelen for andre gang i juni vil kjeden innkvartere noen av verdens 10 beste sjakkspillere, samtidig som hovedarenaen blir hotell Scandic Stavanger Forus.

– Interessen for sjakk har nærmest eksplodert den siste tiden, og vi er ekstremt stolte av å kunne knytte oss til en av de viktigste sjakkturneringene i verden. Sammen med Norway Chess skal vi bidra til at årets turnering blir historisk, og sørge for at verdens beste sjakkspillere får oppleve det aller beste av hva Stavangerregionen og Norge har å by på, sier Svein Arild Steen-Mevold, administrerende direktør i Scandic Hotels Norge.

I tillegg til stormesterturneringen vil det arrangeres en skoleturnering parallelt og rekordantallet 1400 elever er påmeldt til et undervisningsopplegg i tilknytning til turneringen. Antallet påmeldte til sjakkundervisningen er dobbelt så stort som i fjor og arrangøren har sett seg nødt til å stanse påmeldingen.

– Det er vel helst her vi foreløpig merker forskjellen fra i fjor. Ellers er opplegget rundt turneringen mye av det samme. Det er like mange spillere, like mange kamper og likt opplegg rundt prispengene. Førstepremien blir 100.000 euro, som i fjor, forklarer Kjell Madland.

Norway Chess har som sagt som mål å være blant topp tre av internasjonale sjakkturneringer.

– Når man etablerer en turnering er år nummer to ofte vanskelig å få til. Det ser imidlertid ut til at dette er i ferd med å befeste seg som en superturnering, i Norge. Stavanger-regionen har gjort et kupp her, de var framsynte og etablerte en turnering på rett tidspunkt. Det vil bli mer og mer oppmerksomhet rundt sjakk, også fra resten av verden, spår Espen Agdestein.

Bilder: Illustrasjonsfoto