16.03.2021
fb_n
tw_n
in_n
Kruse Smith har ansvar for råbyggene på det nye sykehuset som bygges på Ullandhaug. Fra sine lokaler i Kanalsletta på Forus styres den største kontrakten i forbindelse med Nye SUS, en kontrakt verdt 516 millioner kroner. Nå er kontrakten utvidet med nye 76,5 millioner kroner. 

– Det er fint at vi utvider oppgavene våre på Nye SUS. Særlig kjekt er det at vi får til en effektiv drift av riggen vår på byggeplassen videre. På bemanningssiden jobber vi også smart ved at vi planlegger på litt sikt å leie inn ledig personell fra andre entreprenører. Det er mye vinn-vinn i dette prosjektet, sier Kristin Stømer Frafjord, regiondirektør i Kruse Smith. 

Kruse Smith etablerte i november 2019 en betongfabrikk på byggeplassen som forsyner prosjektet med kortreist og miljøbesparende betongelementer, der er det fortsatt full produksjon. 

Samlet har entreprenøren vunnet kontrakter for over 763 millioner kroner inkludert mva, for råbygget, betongarbeider og parkeringshus for ansatte til det nye universitetssykehuset. Parkeringshuset for ansatte ble ferdigstilt tidlig i 2020. 
 

Bygger med sjelden betong: – Over 20 år siden vi har jobbet med noe tilsvarende 

Akkurat nå støpes strålebunkerne til Nye SUS med en helt spesiell tungbetong.  

– Sist vi i Kruse Smith støpte med denne typen betong var i 1997 til en tilsvarende strålebunker på  «gamle» SUS. Slik betong har vært lite brukt i Norge de siste årene. Etter det jeg kjenner til støpte Veidekke med denne betongen på Radiumhospitalet i Oslo for 17 år siden, sier byggeleder Maren-Iren Kvia og synes dette er fantastisk å få være med på. – Siden dette er svært sjeldent, er det bare et fåtall av oss som er så heldige å få denne erfaringen, sier hun.  

Den ekstra tunge betongen brukes for sikre rommene der røntgenstråling og strålemaskiner i behandling av kreftsykdommer skal holde hus. Spesialbetongen stopper strålene fra å spre seg videre i bygget. De tykkeste veggene i strålebunkerne er mellom 1,5 og 2 meter tykke med tung betong.  Med normal betong måtte det ha vært mer enn 2,5 meter. Den tunge betongen gir altså en betydelig plassbesparelse. Betongen blandes på Nærbø på Jæren og til sammen skal om lag 1200 kubikk av denne tunge typen betong leveres til Nye Stavanger universitetssjukehus. Betongen har vanlige ingredienser, men vanlig stein og sand blir byttet ut med magnetitt/jernmalm som gir tyngden eller tettheten. Jernmalmen er sendt fra Kiruna i Sverige og kom med båt til Risavika havn. Derfra gikk det 150 billass fra Risa og TS Maskin i skytteltrafikk til Nærbø før båten var tømt. 
Kruse%20Smith%20SUS
Betongentusiast: Maren Iren Kvia, byggeleder for Kruse Smith.
Foto: Kruse Smith
Nye%20SUS%20oversiktsbilde
NY MILLIONAVTALE: Kruse Smith utvider kontrakten om utbyggingen av det nye sykehuset på Ullandhaug med nye 76,5 millioner kroner. 
FOTO: Mikal Haga, Kruse Smith

Andre artikler