Matkassegründere midt i smørøyet
16. august 2016

Matkassegründere midt i smørøyet

Thomas Bergo og Frode Amdal er eksempler på skaperkraften på Forus. Duoen har satset alle sparepengene og jobber døgnet rundt for å ta opp kampen mot de store mat-på-døra-aktørene.

Markedet for mat levert hjem på døren har vokst kraftig de siste årene. Bare de to største aktørene omsatte for rundt 300 millioner i fjor. Nykommeren Nettmat.no på Forus tar en stadig større bit av kaken.

– Suksesshistoriene på Forus er mange. Vi håper å bli en av dem, forteller Thomas og Frode, barndomskompiser og matkassegründere.

Ambisjonen er altså klar. Det er også oppskriften.

– Rogaland er Norges matfylke nummer én, med dyktige produsenter og fantastiske råvarer. Bruk av lokale råvarer og produsenter er nettopp fundamentet i konseptet vårt, sier de.

Vokst opp i lokalene

Ideen ble til rundt middagsbordet julaften 2013, og i april 2015 åpnet nettmat.no med base på Forus. Duoen fikk tilgang til rimelige lokaler i Heiamyrå 11a, hos det tradisjonsrike eggpakkeriet Jonas H. Meling AS som familien til Thomas har drevet helt siden 1934.

– Jeg vokste nærmest opp i lokalene og fikk i hele barndommen beskjed om å rydde kontorene. Ulempen med å ha lokaler her er at jeg fortsatt stadig vekk får beskjed om å rydde av moren min som driver eggpakkeriet, røper Thomas med et smil.

Samlokaliseringen har likevel flest plusser og innebærer umiddelbar nærhet til kunder og leverandører.

– Vi er naboer med Mathuset Holmens og Prior som leverer kjøtt og kylling. I tillegg er grønnsaksleverandøren bare fem minutter unna, forteller Thomas.

Og ikke minst betyr tilhold i landets største næringsområde at Nettmat.no bokstavelig talt er omringet av mange tusen potensielle kunder og stadig flere nye.

– Mange kunder jobber på Forus, og på mandager tilbyr vi 10 prosent rabatt ved henting selv. Det er positivt å møte kundene og få nyttige tilbakemeldinger på produktene, sier Frode.

– Dessuten ligger Forus midt i smørøyet i regionen med nærhet til motorveien. Dermed er det raskt og enkelt å levere matkassene hjem til kundene, legger Thomas til.

Fire matkasser og over 300 oppskrifter

Thomas har lang erfaring fra familiebedriften og Frode er utdannet helikopterpilot. Ingen har formell kokkebakgrunn, men med Stian G. Iversen som tett samarbeidspartner og oppskriftsutvikler er det matfaglige godt ivaretatt. Iversen har blant annet bakgrunn som kjøkkensjef ved gourmetrestauranten Cafe de France og deltaker på kokkelandslaget. Nå jobber han både ved Gastronomisk Institutt og hos Nettmat.no.

I samarbeid med Iversen er det hittil utviklet over 300 oppskrifter, og nye vokser frem hver uke til de fire matkassekonseptene tilpasset ulike hverdagsbehov og matpreferanser.

«Hverdagskassen» er som navnet antyder hverdagsmat. «Tempokassen» er et nytt konsept i bransjen der rettene kun tar fire minutter å tilberede. «SOLO-kassen» er utviklet for single og enslige og «Vegetarkassen» for vegetarianere. Mari Hult har utarbeidet sistnevnte, og i tillegg til å jobbe som kokk hos Nettmat.no driver hun Norges mest leste vegetarblogg, vegetarbloggen.no.

– Oppskriftene tar hovedsakelig 30 minutter eller mindre å tilberede, og de abonnementsbaserte tjenestene er helt uten bindingstid, forteller Thomas.

Ekspanderer

– Det har tatt tid å bygge opp en viss kundebase i regionen, men nå har det begynt å løsne. Ved årsskiftet begynte vi også å levere i Oslo og nylig i Bergen og Trondheim. Vi ønsker at hele Norge skal få smake den gode maten regionen har å by på, sier Thomas.

Bedriften teller nå åtte ansatte, i tillegg til ti innleide sjåfører. Men gründerne tar ikke ut lønn og alt overskudd går til videreutvikling av konseptet.

– Kundebasen øker hele tiden, men vi må være kostnadsbevisste, smarte og jobbe knallhardt, forteller Frode.

På grunn av økt kundepågang har duoen akkurat ferdigstilt ytterligere 300 kvadratmeter i samme bygg. Det består av lager, kjøkken og butikk der 100-150 kunder kommer innom hver mandag for å hente matkassene og handle basisvarer fra lokale produsenter.

Les mer om virksomheten og menyene på Nettmat.no, og få mattips og -triks på Youtube-kanalen deres.

Bilde 1: Frode Amdal, Stian G. Iversen og Thomas Bergo
Bilde 2: Eksepler på retter
Bilde 3: Heiamyrå 11a