Liker du gravemaskiner?
18. april 2016

Liker du gravemaskiner?

Da er du heldig - for i slutten av mai fylles Forus opp med store anleggsmaskiner, lastebiler og utstyr. Over 5000 interesserte er ventet, når anleggsbransjen samler til messe på Forus. Men alle er velkomne!

– Vi skal vise frem det siste nye som er på markedet for oss som driver innen bygg- og anlegg, og det betyr en stor og moderne maskinpark. Det blir også litt IT, fordi teknologien også for fullt har inntatt vår bransje, sier Oskar Tore Åsen, regionsjef og Trine Sandneseng i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF).

For at alt skal være klappet og klart har MEFA 2016 inngått et samarbeid med VG2-elever ved Øksnevad Videregående skole. De har en litt uvanlig praksis, for de opparbeider en 30 mål stor tomt på Forus for sine fremtidige arbeidsgivere, akkurat der utstillingen kommer 27 – 29. mai.

25 av 60 elever ved VG2-anleggsteknikk får en uke hver kjøre gravemaskiner, dumpere, hjullastere og valsetog. De har muligens også litt prestasjonsangst for når hele bygg- og anleggsbransjen samles til Vestlandets største messe, er det nettopp på denne fliken de klargjør på Forus, vis-a-vis golfbanen. Da må underlaget og grusen på det 30 mål store området som Forus Næringspark har stilt til disposisjon være helt perfekt.

– Det er kjekkere å være her enn på de vanlige skoleområdene hvor vi øver oss. Her får jeg være med på et reelt prosjekt, sier Harald Pedersen, 2-årselev ved Øksnevad Videregående skole. Han storkoser seg med oppgaven og har allerede godt tak på joystickene inne i gravemaskinen.

Opplæringskontoret for bygg- og anleggsfagene, OKAB, gleder seg over samarbeidet med skolen og muligheten der elevene får praksis. Det blir også arrangert Norgesmesterskap i maskinkjøring for de som går på VG2 (i hjullaster og gravemaskin).

– For oss er dette en fin måte å profilere bransjen på, og jobbe med rekruttering til fagene. Vi har 78 medlemsbedrifter og jobber med 122 lærekontrakter innen 8 ulike fag. De fleste er anleggsmaskinførere, sier Stig Dybdahl som er daglig leder i OKAB Sør-Rogaland.

– Vi venter over 100 utstillere, og de kommer med ulike maskiner, lastebiler, transportutstyr og produkter for å vise anleggsbransjen og leverandørene hva som kommer. Det er 185 stander her på området, og det er nesten utsolgt, sier Åsen og Sandseng.

– Dette er jo en stor happening for hele entreprenørbransjen, og vi skal også ha bankett og prisutdelinger den helgen. Og alle som liker gravemaskiner og andre anleggsmaskiner er hjertelig velkomne. Store og små kan få muligheten til å prøve seg også, sier Odd Magne Rege, opplæringskonsulent i OKAB.

(Tekst & bilde: Forusvisjonen)