I morfars fotspor
23. januar 2014

I morfars fotspor

  Mens én teller dagene før han blir pensjonist, planlegger barnebarnet en karriere.

Per Asmund (18) går i lære for å bli platearbeider hos Aibel, som har hovedkontor i Vestre Svanholmen 14 på Forus. Forbildet er uten tvil morfar, Leif Birkeland.

– Du må være punktlig. Kom når du skal, og gå når dagen er slutt. Det er det viktigste, sier Leif litt strengt.

Det er første dag ute i produksjon for den ferske lærlingen Per Asmund. Han får en pause fra sveisebåsen og tar en rundtur på verftet i Haugesund med morfar. Første stopp er Smistadhallen. Utenfor ligger materialene på rekke og rad. Traverskranen løfter stålplater og frakter dem inn i hallen.

– Plater og stålprofiler blir kappet her, forklarer Leif. Han stopper opp og viser brennebordet. Her blir det første stålet kuttet i større prosjekter. Og Leif har vært med på mange i løpet sine 32 år i Aibel.

– Jeg begynte i selskapet, som den gang het HMV, i sluttfasen av tiden med bygging og reparasjoner av skip. I 1984 begynte verftet så smått å levere moduler til plattformer, mimrer Leif. Også han er platearbeider. De siste ti årene har han derimot vært sekretær i bedriftsklubben.

En haug med ferdig kappede H-bjelker ligger klar til å bli fraktet videre. Per Asmund følger nøye med når morfar forklarer prosessen. Han er en av 47 lærlinger som nettopp har startet i selskapet. Over 300 ungdommer søkte om å få lærlingplass i år. Kampen om plassene er knallhard.

– Drømmen er å være ute på plattform, drikke kaffe og tjene godt, sier Per Asmund.

– Ja, du tror de bare drikker kaffe du, ler Leif høyt.

Pressemeldingen kan i sin helhet lese her.

(Bilder: Øyvind Sætre/Aibel)