Gründerne på Tvedt-senteret
3. juli 2015

Gründerne på Tvedt-senteret

  Med mål om å gjøre hverdagen vår enklere, rimeligere og tryggere etablerte fire Stavanger-studenter smarthusselskapet Future Home i 2013. Knappe to år senere teller gründerbedriften på Forus ni ansatte, som jobber mye overtid.

Et enkelt trykk på mobilskjermen i det du forlater hjemmet er alt som skal til. Lysene slukkes, alarmen slår seg på, panelovnene går i sparemodus og dørene låses. Kanskje er også solskjerming, hjemmekino, multimedia og alle andre tekniske fasiliteter du har i huset styrt av systemet for ditt smarte hus.

― Smarthus-teknologi handler om å samkjøre og automatisere prosessene i hjemmet ditt, på hytta eller på kontoret. Vi utvikler og leverer intelligente styringssystemer, som bidrar til økt komfort, lavere energiforbruk, reduserte kostnader og et høyere sikkerhetsnivå, forklarer Erik Stokkeland, som er medgründer og daglig leder i Future Home.

I utgangspunktet var Stokkeland elektriker, men valgte etter en del år i Siemens og Bravida å studere videre på Universitetet i Stavanger. Ingeniørstudiene ble imidlertid avbrutt til fordel for etableringen av Future Home. Firkløveret startet nemlig selskapet ved siden av studiene. De hadde sett seg lei på lite effektive og kostbare smarthusløsninger og ville utvikle sine egne systemer. Snart fikk de forespørsler fra venner og bekjente om hjelp til å installere tilsvarende løsninger.

― Vi skjønte at det var et marked for våre ideer. Da vi etablerte Future Home ved siden av studiene var veien videre beseglet. Til tross for advarsler fra mange, avsluttet vi studiene og satset fullt og helt på selskapet. Ingen av oss har angret en dag på det. Vi har det gøy og jobber hele tiden, kommenterer Stokkeland, og forteller at de valgte å etablere seg på Forus av praktiske årsaker:

― Vi holder til på Tvedt-senteret, som ligger i hjertet av Forus med alle fasiliteter rundt oss. Når det er sagt strekker vår markedsfokus seg lang utenfor Rogaland. Vi er i ferd med å bli en nasjonal aktør og markedsføring og distribusjon er nå landsdekkende.

Future Home fikk en solid start gjennom crowd funding, hvor kunder forhåndsbetalte for produktet til en redusert pris. Dermed fikk selskapet raskt inn penger slik at hurtig vekst ble muliggjort. I dag er etterspørselen større enn gründerne hadde drømt om.

― Vi har kuttet flere ledd i verdikjeden. Derfor klarer vi å levere løsninger til lavere priser enn konkurrentene. Samtidig har vi satset på teknologi som går på tvers av protokoller og systemer, noe som gir mer effektive og samordnede løsninger. Alle funksjoner styres fra vår mobilapp. Så lenge vi klarer å beholde posisjonen som innovative og kostnadseffektive mener jeg at vi vil ha en fordel i markedet, sier Stokkeland, og forteller at smarthus-teknologien har en lang og broket historie.

Ordet «smarthus» ble benyttet allerede på 80-tallet. Da forbandt man begrepet med samkjøring av elektriske systemer. Det var imidlertid kostbart og tungvint å integrere elektriske funksjoner i boliger den gang. Dessuten var teknologien kompliserte å bruke.

― I dag er løsningene blitt både rimeligere og enklere i bruk. Samtidig har vi langt flere elektriske systemer og apparater rundt oss. I tillegg har vi fått den digitale dimensjonen. Potensialet for kostnadsbesparelser, energieffektivisering, økt komfort og en enklere hverdag er derfor høyere i dag enn på 80- og 90-tallet – en utvikling vi vil fortsette å se fremover.

Bilde 1: DOBLET – Forus-bedriften Future Home doblet antall ansatte første driftsår og er i dag i ferd med å bli en nasjonal aktør i smarthusmarkedet. Daglig leder Erik Stokkeland er nummer to f.v.

Bilde 2: APP – Selskapet har utviklet en mobilapp som gjør det enkelt å styre hele huset fra hvorsomhelst.