06.10.2020
fb_n
tw_n
in_n
– Utfordringen til vår kundegruppe er å levere riktige bestillinger og rimelig nok til kundene. Vi har utviklet en robotløsning som ved bruk av datasyn (computer vision), multifunksjon robotarm, et sterkt kontrollsystem og kunstig intelligens vil kunne hjelpe med denne utfordringen, i tillegg til å øke driftsmarginene, sier Roald Valen.

Han er nyansatt daglig leder i Pickr.AI på Forus og har over 25 års erfaring innen entreprenørskap, innovasjon og forretningsutvikling relatert til robotteknologi og prosessautomasjon.

– Vi går lengre enn tradisjonelle ASRS-løsninger (Automated storage and retrieval system) ved å ikke bare være raskere, men også å inkludere plukke- og pakkejobben i samme operasjon. Dette er neste generasjon varehusautomatikk, og det beste er at løsningen baseres på standard reol-løsninger som betyr mulig gjenbruk, forklarer Valen.

Blivakker blir smartere
Pickr.AI i Fabrikkveien 29 ble etablert i 2016 av Hafrún Hauksdóttir, Kjetil Gjerde, Hermann Kristjansson og Torfi Thorhallsson med mål om å automatisere levering av matvarer bestilt på nett. Nå, etter rundt fire år med utvikling og gode samarbeid med fremoverlente kunder, er teknologien under testing, blant annet hos Blivakker.no i Kristiansand.

Nettbutikken har rundt 12.000 ulike varer og ser store muligheter med robotløsningen. Her plukkes og pakkes det daglig mellom 12.000 og 35.000 produkter manuelt, og Pickr.AI har utviklet en robotløsning som vil forenkle og automatisere deler av prosessen.

– Robotløsningen er satt opp som et selvstendig lite lagerhus i lagerhuset. Målet er å høste erfaring og sikre at løsningen vil kunne inkluderes i den daglige driften uten å gå på bekostning av leveringskvaliteten til Blivakker.no. Roboten skal i første omgang lagre og plukke de 100 mest solgte produktene, forteller Valen.

Roboten er i dag satt opp med en kapasitet på rundt 250 plukk og pakk i timen, som er raskere enn manuelle plukk, men skal kunne håndtere godt over det dobbelte når piloten er ferdig.

– Roboten tilpasser seg omgivelsene og lærer fortløpende av egne erfaringer. Dermed blir plukking og pakking av varen et ikke-kritisk element, sier Valen.

Varene bli løftet og plassert ved hjelp av vakuum og har flere kameraer som gjenkjenner produktene.

– Å bruke vakuum er en kjent og god måte å plukke varer på. Det passer også godt med vår filosofi om å ikke komplisere mer enn nødvendig, forteller Valen

Internasjonale målsetninger
Pickr.AI har fått støtte fra Innovasjon Norge, Forskningsrådet og EU-midler. Målet er å ta en tydelig posisjon i det internasjonale markedet, men først gjennomføre gode pilotprosjekter i Norge.

For å få til dette skal Pickr.AI vokse. Selskapet ser for seg en dobling av ansatte i løpet av neste år og er allerede på jakt etter en uredd senior software-arkitekt. Det vil også være nødvendig med vekstkapital utover det selskapet har hatt til rådighet gjennom offentlig støtte og private investorer.

– Vi har stor tro på løsningen og den underliggende patentanmeldte teknologien fordi den er skalerbar, fleksibel og har konkurransedyktig pris. Den kan være i drift døgnet rundt og gi virksomheten stabilitet og effektivitet. Og for kunden, ønsket rask levering, avslutter Valen.

Les mer og se video på her.

 
20200710_095644-2-800x382
20200710_122843-800x491
foto-2019-roald-870x1024-1-3

Andre artikler