Landets største dronekonferanse til Sola: – Viser at vi har et aktivt dronemiljø i Rogaland

Landets største dronekonferanse til Sola: – Viser at vi har et aktivt dronemiljø i Rogaland

26.11.2021
fb_n
tw_n
in_n
– Det aktive dronemiljøet i Rogaland er årsaken til at landets største dronekonferanse for første gang arrangeres utenfor Oslo, forteller styreleder i bransjens interesseorganisasjon, UAS Norway, Ketil Solvik-Olsen. UAS står bak dronekonferansen sammen med Avinor. Onsdag åpnet den trettende Unmanned Nordic Conference (UNC) i Sola kulturhus der flere Forus-bedrifter deltok.

– At arrangementet legges hit viser at vi har et stort miljø utover alle de gode enkeltselskapene, et miljø der en får ting til å skje, sier Solvik-Olsen som er meget fornøyd med deltakelsen og engasjementet på konferansen. Fra hans egen arbeidsgiver Seabrokers, kom det også en gledelig nyhet til bransjen; selskapet vil utlyse en konkurranse om å bruke droner til postlevering mellom Ganddal og Forus. En tjeneste som i dag leveres med bil.

– Det er slike konkrete betalte kontrakter næringen trenger for å komme videre, sier Solvik-Olsen. Han støttes av Steinar Meling, sjef for YAGO, næringsklyngen for autonome teknologier og nasjonalt og internasjonalt testsenter for autonome kjøretøy på Forus.

 – Det viktigste for dronebransjen nå er å få med kundesiden. Uten kunder med vilje til å satse, kommer dette til å ta tid, sier Meling som også ser klare utfordringer i det regulatoriske.

Dronekonferansen tok for seg ulike temaer knyttet til droneferdsel; oppdatering av regelverk og muligheter i luftrommet, sikker integrasjon og samvirke med droner, oppdatering av regelverk, utvidet bruk av droner både til lands, vanns og i luften, samt utdanning og kompetanseheving for bransjen. Like viktig var det for alle droneentusiastene å treffes for å utveksle erfaringer og knytte kontakter.

Samtidig forberedes det for dronefag i den videregående skolen, og det jobbes godt for at denne utdanningen skal bli et fast tilbud ved Strand og Sola videregående skoler. Derfor viste skolene seg fram på konferansen.

– Hvis denne bransjen får den veksten vi tror den vil få, vil det bli rift om folk. Utdanning blir helt sentralt, derfor var dette også hovedtema på konferansens dag to, forteller Solvik-Olsen.

Droner er en veletablert og voksende industri i Norge. Mer enn 5.000 norske droneoperatører bruker i dag droner til profesjonelle formål. Over 1.600 av dem er organisert i UAS Norway – bransjens egen interesseorganisasjon. Organisasjonen er non-profit og uavhengig, åpen for alle private og offentlige bedrifter og organisasjoner relatert til ubemannede fly.
Seabrokers%20dronekonferanse
GODT NYTT TIL DRONEBRANSJEN: Seabrokers-sjef Ragnvald Albretsen kom med en konkret bestilling til droneaktørene, fremlagt som et julegaveønske. Foto: Anders Martinsen UAS Norway.

Andre artikler