Hester og kunst på Forus travbane

Hester og kunst på Forus travbane

13.09.2023
fb_n
tw_n
in_n

Mange av oss husker det bare fra da vi var små; travløp på Forus. Finnes det ennå? Ja! I aller høyeste grad. Midt i hjertet av Forus kappes hestene som de har gjort i over 100 år. Mer enn 40 ganger hvert år. Samtidig har travbanen fått et nytt tilskudd; Pia Myrvold som i vinter flyttet inn i den gamle restauranten Rex-en.

Første lørdag i september kunne en fornøyd daglig leder Bjørn Bagstevold fortelle om utsolgt hus på restauranten PaaForus. Det vil si at 520 personer har bestilt bord for å se travløpene, spise, drikke og ikke minst, spille på hester. Utenfor er det kanskje like mange som har møtt fram, så nærmere 1000 personer får med seg de ni løpene denne lørdagen.

Samme sted i over 100 år

Forus travbane er landets eldste travbane der det fremdeles kjøres travløp. Den første travkjøringen gikk av stabelen for så lenge siden som 6. juni 1920. 65 år senere, i 1985, fikk banen en omfattende modernisering. Siden det har Forus også vært kjent som landets raskeste travbane og har også fostret verdensstjernene Rex Rodney og Gentle Star, samt kaldblodskongen Spikeld.

- Blir dere værende på Forus i 100 år til?
- Det er stadig snakk om flytting, mest aktuelt er Sviland, forteller Bjørn, men understreker at det er avhengig av at travsporten får den reelle verdien for tomten, samtidig som det handler om kommunale prosesser. – Får vi det tomten er verdt, som er opp mot en milliard, så flytter vi gjerne, sier han.
 

Pias verden på Forus

I den gamle restauranten Rex-en holder multikunstneren Pia Myrvold og Pia art foundation til med atelier, lager og utstillingslokaler. Pia er billedkunstner, klesdesigner og designer med flere år bak seg i Paris. Hun jobber for tiden i et fiktivt univers som heter «Summerians on holiday» - en serie hun bygger opp til et stort internasjonalt verk.

Etter at hun flyttet hjem i 2020 har hun jobbet med ulike kunstprosjekter blant annet «Kulturbroer Forus» i samarbeid med foruskommunene Sandnes, Sola og Stavanger, samt fylkeskommunen. I den forbindelse tok hun flere initiativ, blant annet til et showløp på Forus travbane den 29. april med utgangspunkt i det fiktive universet hun jobber i.

Resultatet av showløpet ble vist ble vist denne lørdagen i form av en utstilling med en film og flere malerier.
DSCF6567%20copy
UTSTILLINGSLOKALER OG ATELIER: Pia Myrvold satser på travbanen.
DSCF6552
FULLT HUS: Daglig leder Bjørn Bagstevold er fornøyd med oppmøte på travbanen, der hestene har konkurrert i over 100 år.
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler