Forus – motoren i «Lykkelandet»

Forus – motoren i «Lykkelandet»

09.01.2022
fb_n
tw_n
in_n
– Det er ekstremt vanskelig å forestille seg «Lykkelandet» uten Forus. Med utgangspunkt i en avviklet militærbase og en nedlagt flyplass ble dette et av verdens absolutte senter for energivirksomheten. Hadde vi ikke hatt Forus, tror jeg vi hadde mistet veldig mange etableringer, ikke til andre steder i Norge, men til andre land. Tidligere Stavanger-ordfører, nå ONS-sjef, Leif Johan Sevland, er ikke i tvil, Forus er og var motoren i Lykkelandet.
 
– Den store konsentrasjonen av oljeoperatører og senere serviceselskaper på Forus, ble til et av verdens sterkeste knutepunkt i energi-industrien. Der finnes det en totalkompetanse innenfor alt som kan tenkes offshore, særlig på teknologiutvikling og innovasjon. Området og selskapene der har også betydd mye for utviklingen av en sterk sikkerhetskultur. Det at alle aktørene satt så tett på hverandre bidro til tett dialog og verdifull kommunikasjon der en delte erfaringer til beste for alle, understreker Sevland.

 
Tidligere Stavanger-ordfører, nå ONS-sjef, Leif Johan Sevland, er ikke i tvil, Forus er og var motoren i Lykkelandet.

ØNSKET SEG ULLANDHAUG

Det var imidlertid ikke gitt at det skulle gå slik. Statoils (Equinor) første sjef, Arve Johnsen, ønsket å etablere selskapet på Ullandhaug. På et møte på daværende Stavanger-ordfører Arne Rettedals kontor, fikk han beskjed om at selskapet måtte til Forus. Oljedirektoratet derimot, fikk etablere seg på Ullandhaug.

– Det var et lite slagsmål det i sin tid, der Arve Johnsen var lite fornøyd med at han ikke fikk etablere seg på Ullandhaug, men måtte til Forus. Sett i ettertid var dette en usedvanlig lykkelig beslutning for Equinor, for Forus, ja, for hele Norge og Arve Johnsen ble en god ambassadør for Forus. For her er vi ved begynnelsen, fastslår Sevland.

Mulighetene tar ikke slutt

– Det at Statoil etablerte seg der fungerte som et fluepapir på resten av næringen og vi ser hvor godt dette har fungert og fremdeles virker i dag. Forus er ikke bare de store selskapene, men er enormt mangfoldig. Små innovasjonsselskap popper opp overalt og det stopper ikke opp. Der noen flytter ut av store bygg, flytter mange mindre, nye inn. Det blir som noen forutseende folk skrev i en «salgsbrosjyre» til Stortinget i 1972: «Hvis Stavanger får bli oljehovedstad, blir det ikke en episode men en epoke» og det er det vi ser på Forus i dag. Det endrer seg og varer. Selskapene endrer seg, arbeidsmetodikkene endrer seg, energiformene endrer seg ... Forus har alle muligheter til å bli et sentralt sted for utvikling av hydrogen og CCS og har i dag miljøer som ligger veldig langt framme. Det er bare én ting å si: mulighetene er langt større foran oss, enn det som ligger bak oss, sier en optimistisk Sevland.

Andre artikler