Flytter til Forus og lanserer energispeedometeret

Flytter til Forus og lanserer energispeedometeret

06.02.2023
fb_n
tw_n
in_n
Teknologiselskapet Baseline Energy flyttet nylig til Forus og FOMO. Etter ett år i Innovasjonsparken var tiden inne for nye, inspirerende omgivelser. Baseline er snart på markedet med sitt digitale speedometer som skal hjelpe folk til å ta kontroll over strømforbruket sitt.
 
– Vi trives godt her, sier gründer og styreleder Brage W. Johansen, som er aktiv investor i flere selskap med adresse Forus, blant andre Desert Control, Amina og Field Group.

– Jeg husker godt hvor grå og triste disse byggene var, se nå; FOMO er en oase sentralt på Forus, med god stemning og supre omgivelser som er viktig for vekst og trivsel.
 
Johansen er dataingeniør fra NTNU. I 10 år jobbet han med fornybar energi i Statoil blant annet som leder Hydrogen i Statoil New Energy før han gikk til jobben som strategidirektør i forskningselskapet IRIS, som nå er en del av Norce. Etter tre år der tok han spranget og startet gründerlivet. – Jeg var drevet av ønsket om å skape, forteller han.
 
Og skape har han gjort til gangs med det ene teknologiselskapet etter det andre. Det begynte med ladeselskapet Zaptec, fortsatte med Desert Control som gir liv og vekst til ørkensand og flere andre, blant annet Heimdall Power som har utviklet sensorer og kunstig intelligens som sørger for optimal drift av kraftnettet.
Brage%20Johansen%20Baseline
SERIEGRÜNDER: Brage W. Johansen har vært med å starte flere suksessfulle Forus-selskaper. Nå skal han hjelpe folk å ta kontroll over strømforbruket sitt gjennom selskapet Baseline Energy.
Nå er det Baseline Energy og energispeedometeret som krever mest oppmerksomhet. Ideen om speedometeret ble født vinteren 2022. Brage Johansen satt sammen med sin far og diskuterte strømpriser og hvor uoversiktlig forbruket var. På kjøkkenveggen der de satt hang en god gammeldags energimåler. En slik skulle vi hatt, tilpasset dagens digitale verden, tenkte gründeren. Resultatet ble en digital måler som informerer og utdanner husstanden om energibruk.
 
– Hvis folket forstår hvordan strøm fungerer og får kontroll på sitt energiforbruk, vil det gi mer energieffektivitet, mer energibesparelse og mer balansert forbruk, noe som skaper mindre belastning på strømnettet. Alle hjem burde ha et energispeedometer, forsikrer Johansen overbevisende og bruker NVE som sannhetsvitne.
 
NVE har funnet ut at bare ved å se hvor mye strøm du bruker i sanntid reduseres strømforbruket med 6%. Ved visning av momentant forbruk samt varsler om kommende pristopper oppnås 11% varig effektivisering. Dette betyr at en kan redusere strømforbruket med ca. 3,5 TWh i året.
 
Baseline Energy oversetter denne energieffektiviseringen slik til lokale forhold: Måkaknuten vindpark i Bjekreim leverer ca 350 GWh i året. Besparelsen som Energispeedometeret kan gi tilsvarer ca ti slike vindparker uten naturinngrep i det hele tatt - hvis alle får et energispeedometer på kjøkkenet. 
Baseline
ENERGISPEEDOMETER: Baseline Energy har utviklet en digital måler som gir bedre oversikt over strømforbruk.

Andre artikler