Lokalmathandel i hjertet av Forus

Lokalmathandel i hjertet av Forus

01.09.2023
fb_n
tw_n
in_n

Vil du handle ferske, lokale matvarer rett fra produsenten? Da er det Forus som gjelder klokken 18.00 annenhver torsdag hele året. På parkeringen mellom FOMO og motorveien er det hver torsdag i partallsuker liv og røre. Da møter produsentene kundene som har bestilt varer på Facebook. Etter en halv time er det over og alle går hver til sitt – fornøyde.  

Dette torsdags-salget foregår i regi av REKO-ringen Sandnes7Stavanger som har nærmere 45.000 medlemmer på Facebook og over 250 produsenter som tilbyr varer. REKO står for rettferdig konsum og er et handelsfenomen grunnlagt i Finland i 2013. REKO er salg av matvarer via Facebook uten mellomledd, der produsenten selv står for produksjon og salg, og får 100 % av salgssummen. 

Torsdag 24. august hadde 26 produsenter kommet med varene sine og flere hundre kunder var på plass for å hente det de hadde bestilt. Den første vi treffer er Bjørn Wang som henter egg han har bestilt fra Rennaren gård på Rennesøy. – Det er kona som har sendt meg, forteller han. - Hun hadde ikke tid i dag, men vi forsøker alltid å få dette med oss, forteller han med hendene fulle av egg, brød, kimshi, og mozzsarella.

Utstillerne står på rekke og rad, her er det både ferske råvarer og bearbeidede produkter. Torbjørn Solheim fra Sandnes selger ferdige vietnamesiske retter på vegne av kona som driver catering. - Det flotte med denne ordningen er at alt er solgt og betalt på forhånd, ikke som et marked der vi kan stå en hel dag for å selge like mye, sier han.

- Dette er det beste som er på Forus, det er rett og slett steinbra, sier en meget entusiastisk Ida Borgen som jobber på Forus og oppdaget REKO-ringen for et års tid siden. Nå går hun fast sammen med venninnen Randi Årrestad. – Dette er nært, organisk og koselig – og ikke minst, det er billigere enn i butikk i forhold til kvalitet, fremholder de to som når vi treffer dem handler grønnsaker hos Kenneth Haga fra Ørnaberget gardsutsalg i Tananger.

DSC09499
BEST PÅ FORUS: Ida Borgen (tv), Mikkel og mamma Randi Årrestad er meget fornøyde med tilbudet.
DSC09397
FAST KUNDE: Bjørn Wang handler nesten hver gang REKO-ringen er på plass.
- Varene som tilbys må være egenproduserte i Rogaland, forteller en av initiativtakerne til REKO-ringern Sandnes/Stavanger, Marianne Hagen. – Produsentene må selv legge ut en salgsplakat på Facebook-siden av det de vil selge, så bestiller folk i kommentarfeltet, produsenten bekrefter og bestillingen er bindende. Så hentes bestilte varer torsdagen mellom 18 og 18.30 - enkelt og greit.

Den første REKO-ringen i Norge ble etablert november 2017. Nå er det over 140 ringer spredt i store deler av landet. Det er rundt 500 000 kunder tilknyttet REKO-ringene, og over 600 produsenter som selger varer.
DSC09418
POPULÆRE EGG: På standen til Rennaren gård på Rennesøy er det lang kø hele halvtimen utleveringen foregår.
DSC09462
MOZZARELLA FRA RANDABERG: Hilde Sande fra Sande gård produserer selv mozzarella av melk fra egne kyr.
DSC09377
KUN EGENPRODUSERT: Her tilbys blant annet ost, kjøtt, fisk, honning, egg, poteter, grønnsaker, brød, hjemmelaga ferdigretter, makroner og andre kaker.
DSC09364
KUN EGENPRODUSERT: Her tilbys blant annet ost, kjøtt, fisk, honning, egg, poteter, grønnsaker, brød, hjemmelaga ferdigretter, makroner og andre kaker.
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler