Skal gjøre byggebransjen smartere med AI

Skal gjøre byggebransjen smartere med AI

18.01.2024
fb_n
tw_n
in_n
I fem år har Wenn ASA forsket på, og jobbet fram en AI-løsning for byggebransjen. Nå tas dette videre av det nyopprettede selskapet Wenn Property som tar dette videre til kommersielt produkt. I første omgang skal en automatisk skaderapport lanseres. Men det er plattformen dette bygges på, som ifølge dem selv, vil revolusjonere eiendomsforvaltningen.
 
- Antall skadesaker for bygg øker – fra 2012 til 2022 doblet antallet seg. Utbetalinger for vannskader øker mest. Teknologiutvikling i byggebransjen har kommet et stykke på vei, men innen byggskader og forebygging er vi først ute. Løsningen vår er helt unik og vil på litt lengre sikt revolusjonere byggforvaltning og -drift, sier daglig leder i Wenn Property, Benedicte Økland som fra 1. januar tok spranget inn i gründertilværelsen i nytt kontor på Forus.
 

Lang erfaring

Benedicte har lang erfaring fra bygg, teknologi, politikk og kom sist fra stillingen som programdirektør i ONS. I 2018 etablerte hun Norges første innovasjonsøkosystem for eiendoms- og byggenæringen: Construction City Cluster. Nå vil hun gjøre den samme næringen smartere med AI.
 
- Vår løsning vil forbedre og effektivisere skadebehandling for boliger og over tid også videreutvikles til å hjelpe byggeiere å være  forkant for å forebygge skader. Med kobling av god og strukturert informasjon fra ulike kilder skaper vi nye verktøy som gir bedre kontroll, færre skader og større verdier. Vi bruker erfaring og AI-teknologi fra bilbransjen til å koble bygg- og materialkunnskap og skal i fremtiden også koble dette sammen med skadeerfaring, klimaforskning og offentlige data. i første omgang skal vi gjøre jobben enklere for de som opplever og vurderer byggskader, altså både for huseiere, forsikringsselskap og skadesaneringsselskap, forklarer Økland.
 

Bærekraft i praksis

Mangel på innsikt, digitalisering og forebygging er en dårlig deal for klima. Redusert behov for transport, raskere skadetiltak og bedre kunnskap skal allerede fra start bidra med betydelig reduserte utslipp.

Ola Njå Bertelsen er nylig ansatt som teknisk leder. Han har over ti års erfaring fra techbransjen. Sist som CPO i Easee. Fra april 2023 ledet han utviklingen av deres nyeste elbillader som allerede i oktober mottok EU Type Certificate. Nå skal han gjøre Wenn Propertys visjoner og mål om til praktiske produkter.
 
 - Det er luksus å komme til et selskap som har jobbet strukturert i fem år og gjort alt ordentlig. Her finnes et bunnsolid grunnlag for det som skal utvikles. Det er for meg et fantastisk utgangspunkt og det sparer oss for mye tid i fortsettelsen, fremhever Ola.
 
- Når kommer produktet ut i markedet?
- Vi skal være forsiktige med å love noe. Alt jeg kan si er at prototypen er på vei, smiler Ola.
Wenn Property jobber med et av verdens største skadesaneringsselskapet som skal være med å utvikle produktet og som ønsker seg løsningen i hele Europa så snart den er ferdig testet.
 
DSC09692
TEKNISK SJEF: Ola Njå Bertelsen skal gjøre Wenn Propertys visjoner og mål om til praktiske produkter.
DSC09666
DAGLIG LEDER: Benedicte Økland forteller at løsningen på sikt vil revolusjonere byggforvaltning og -drift.
Anja Tollefsen Lussand
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler