Fra eDrilling til Pions; med samme ønske om å løse komplekse problemer

Fra eDrilling til Pions; med samme ønske om å løse komplekse problemer

21.07.2025
fb_n
tw_n
in_n
Teknologiselskapet eDrilling har blitt til Pions. Men dette er mer enn et navnebytte. Det markerer en strategisk og teknologisk transformasjon. Samme team, fortsatt fundamentert i fysikk, men med ønske om å nå nye bransjer, nye utfordringer og en ny fremtid for ingeniørfaget.

Pions bygger autonome problemløsere, såkalte AI-agenter som kombinerer fysikkbaserte modeller med forsterkende læring og agentisk AI. De er bygget for å tenke, lære og ta beslutninger som en erfaren ingeniør ville gjort. Målet? Å orkestrere og automatisere hele ingeniørarbeidsfylter – og gi støtte til ingeniører fra planlegging til gjennomføring

– Vår visjon er å forene fysikk med AI for å bygge pålitelig, ansvarlig og transparent teknologi som kan hjelpe ingeniører med å takle noen av verdens mest komplekse utfordringer, sier daglig leder Caroline Vorpenes (33), selv maskiningeniør med bakgrunn fra bilbransjen, fiskeindustrien og ladeselskapet Easee.
 

30 års forskningsarv

Historien bak Pions begynte for over tre tiår siden med forskningen til Rolf Rommetveit, en pioner som mente at det måtte være mulig å modellere det som skjer nede i en oljebrønn, Arbeidet ble utviklet i et samarbeid mellom SINTEF og Rogalandsforskning (nå en del av NORCE). Dette la grunnlaget for det som ble eDrilling i 2008 – og nå Pions i 2025.

Vi har brukt 30 år på å utvikle fysikkmodeller som tar høyde for hydraulikk, temperatur, friksjon og bevegelse i brønnen – og hvordan disse faktorene påvirker hverandre og endrer seg over tid. Nå bygger vi AI-agenter på toppen av denne kunnskapen, sier Vorpenes.
 

Fra olje og gass – til hele ingeniørverdenen

Selv om eDrilling startet i olje- og gassindustrien, stopper ikke ambisjonene der. Pions vil ta i bruk sine AI-drevne fysikkmodeller i flere bransjer. – Vi begynner hjemme, med det vi kan best: boring, olje og gass, og karbonfangst og -lagring. Men neste naturlige steg for oss er geotermisk energi, sier hun. – Vi ser også mot andre ingeniørdisipliner. Mange operatører bygger egne AI-team, men det vi har – kombinasjonen av fysikk og AI – er unikt.

Et eksempel: Pions er de eneste i verden som har utviklet produktklare modeller for hvordan CO₂ oppfører seg i kontakt med borevæske – inkludert faseendringer og temperatureffekter. Denne kunnskapen brukes som “regler” AI-agentene må holde seg innenfor – noe som gjør dem både forutsigbare og sporbare.
 

Første AI-agent allerede i bruk

Den første AI-agenten fra Pions er allerede ute hos kunder. Målet er å lære, justere og utvikle i tett samarbeid med brukerne. Teamet, som teller 16 personer, jobber i tillegg med å utvide modellene rundt CO2 i et stort forskningsprosjekt med SINTEF som partner - blant annet for å bygge en spesialisert CO₂-agent som skal støtte planlegging og risikovurdering ved karbonlagring.

– Vi har vært et software- og simuleringsselskap, men nå bygger vi et techselskap i ordets rette forstand. Et som satser på produkt, AI og fremtidens ingeniørverktøy.
 

Navnet Pions: Et nikk til fysikken – og pionerene

Hvorfor Pions? Det nye navnet er inspirert av partikkelen pion, en byggekloss i atomfysikk. Men det er også en henvisning til pionérånden som driver selskapet fremover.
– Vi valgte et navn som speiler det vi bygger – teknologi som er fundamentert i fysikk og drevet av innovasjon. Og vi ønsket å vise at vi går utover boring. Derfor måtte “drilling” ut av navnet, forklarer Caroline, som kom inn i selskapet som produktleder i februar 2024 og kort tid etter ble daglig leder. For henne handler det om én ting:

– Jeg brenner for å løse problemer for folk. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle jobbe med olje og gass, men det vi gjør handler om å bidra til energiskiftet. AI-agentene våre skal sørge for at ingeniører får bruke mer av tiden sin på å skape verdi – ikke bruke 70 % av dagen til å hente og rydde i data, rapportere og gjør repetitive oppgaver som kan automatiseres.
CarroJie_1
Foto: Pions
StigSvenInge_1
Foto: Pions
Borghild Eldøen
Innholdsprodusent
 
fb_n
tw_n
in_n

Andre artikler