Begynte som rent miljøengasjement – nå er det god butikk

Begynte som rent miljøengasjement – nå er det god butikk

19.08.2022
fb_n
tw_n
in_n
Solceller på taket, utskifting til LED-lys, elektriske lastebiler og varebiler er både god butikk og godt for miljøet. – Vi ønsker å ta et aktivt samfunnsansvar og gjøre noe konkret for miljøet, samtidig er dette noe våre kunder etterspør, sier Gunnstein Kjosavik i Norengros Kjosavik.
 
Norengros Kjosavik er et lokaleid selskap med 180 ansatte og hovedkontor og lager i Kanalvegen på Forus. – For oss er Forus rette plassen fordi det er så sentralt i distriktet, sier Kjosavik. – Særlig for oss som driver med lokal distribusjon er Forus ideelt og det er en miljøfordel fordi transporten blir mer effektiv.
 

Klimanøytralt fra 2019

Selskapet har de siste årene gjennomført en rekke tiltak for å redusere energiforbruket og utslipp fra egen drift. Målet om å være klimanøytrale ble satt i 2019 da de fikk montert 936 solcellepaneler på 2400 kvm tak på hovedkontoret. Der produseres det i dag 220.000 kilowattimer i året. Nå er hovedkontoret utvidet med 9000 kvm og i høst starter byggingen av et nytt solcelleanlegg på taket av nybygget. Det vil gi ytterligere 260.000 kilowattimer.
 

Selger strømoverskudd

– Deler av året produserer vi mer enn vi bruker. Da leverer vi strøm inn på Lyses nett, når vi ikke produserer nok, kjøper vi derfra. I tillegg har vi både fjernvarme fra forbrenningsanlegget på Forus, forteller Frits Kverneland, nytilsatt bærekraftsansvarlig, med en master i energi, miljø og samfunn fra UiS.
Norengros%20Kjosavik%20solenergi
SOL PÅ TAKET: Daglig leder Gunnstein Kjosavik og bærekraftansvarlig Frits Kverneland i sterk sol som gir energioverskudd på gode dager.

Mange tiltak gir stor miljøgevinst

Norengros Kjosavik selger kontorutstyr, kontormøbler, arbeidsklær, emballasje, storhusholdning og helseprodukter. I 2021 kjøpte selskapet Rogalands første elektriske lastebil. tillegg består bilparken av flere elektriske varebiler. Endret kjøremønster og samlet levering er også med på å redusere transportutslipp. Det er investert 1 million kroner til utskifting til LED-lys i hele bedriften. Flere tiltak er også gjort med produktene de selger for å spare både plast og energi. Bare innføring av nye søppelsekker og ny strekkfilm sparte flere tonn plast i året. Det jobbes for mer miljøvennlig kjemi til renhold og engangsprodukter i bærekraftige materialer.
Norengros%20Kjosavik%20elbilpark
ELEKTRIFISERT BILPARK: Daglig leder Gunnstein Kjosavik og bærekraftansvarlig Frits Kverneland foran en av selskapets mange kjøretøy som kjører på strøm fra egne solceller.

Andre artikler