10.06.2021
fb_n
tw_n
in_n
KVS Technologies utvikler ledende droneteknologi som digitaliserer strømnettet vårt. Ubemannede droner er i ferd med å ta over inspeksjon av strømnettet - en krevende oppgave som tradisjonelt har vært utført med helikopter. 

En digitalisert og datadrevet forvaltning av strømnettet gir mer intelligent driftsinformasjon som kan bidra til en bedre utnyttelse av strømnettet, redusert nedetid og forbedret vedlikehold. Samtidig gir overgangen fra bemannede fossildrevne helikopter til ubemannede elektriske droner redusert klimaavtrykk og økt sikkerhet.

– Strømnettet er kanskje vår viktigste infrastruktur. Elektrifisering i industri og husholdning har modnet dette markedet for et paradigmeskifte hvor vi utnytter ny teknologi for å sikre forutsigbar strømforsyning på en tryggere, grønnere og mer effektiv måte, sier daglig leder Cato Vevatne.
 

Gjennombrudd i norsk infrastruktur

Siden oppstart i 2015 har KVS Technologies vokst fra 3 til 30 ansatte og lagt ned 300 000 timer i utvikling av droneteknologi. Nå har selskapet begynt kommersialisering og oppskalering, og Forus-selskapet har sikret seg store kontrakter med blant andre Agder Energi Nett, Elvia og Tensio TS for å inspisere tusenvis av kilometer med strømlinjer.

– Det er i ferd med å skje et gjennombrudd. Hadde vi lansert denne teknologien i 2015 hadde nok ikke markedet vært modent for å bytte ut helikoptre med droner, nå opplever vi økende etterspørsel etter ny og innovativ teknologi som kan bidra til å effektivisere strømnettet og møte morgendagens strømbehov, forteller Vevatne.
 

Forus ledende kompetansemiljø for droneteknologi

 KVS Technologies har vært på Forus siden starten og det har ikke vært et tilfeldig valg.

– Det er ideelt å være på Forus med nærhet til nettverk, kunder og kompetanse. Her har vi den fremste kunnskapen innen luftfart, robotikk og datateknologi. Nå har også autonomiklynga Yago etablert seg her. Jeg tror dette kan bidra til at Forus befester seg som et ledende kompetansemiljø som tiltrekker seg viktig kompetanse, kapital og politisk påvirkning.
 

Høye vekstambisjoner

 På få år har oppstartsselskapet utviklet seg til å bli en viktig pådriver for det grønne skiftet innen norsk infrastruktur. Nå er målet er å bli verdens ledende leverandør av droneteknologi til forvaltning av strømnett.

– Vi mener jo at vi har utviklet verdens fremste teknologi innen dette området. Derfor har vi en ambisiøs plan for storskalakommersialisering og ekspansjon nasjonalt og internasjonalt. På sikt planlegger vi også ekspansjon inn i nye markeder. Klokken har allerede startet!
 
KVS%20Headshot%2016x9%20(1)
VEKSTAMBISJONER: – Målet er å bli verdens ledende leverandør av droneteknologi til forvaltning av strømnett, sier daglig leder Cato Vevatne. 

Andre artikler