Lanserer Europas første selvkjørende buss i trafikk

Lanserer Europas første selvkjørende buss i trafikk

26.01.2022
fb_n
tw_n
in_n
Kan selvkjørende busser bli en del av kollektivtilbudet vårt? Det testes nå ved testarenaen til autonomiklynga Yago på Forus. Allerede i april lanserer Kolumbus og Vy en selvkjørende buss i Stavanger-trafikken som del av et toårig testprosjekt.

– Det er første gang det rulles ut en autonom buss av denne størrelsen i bytrafikk i Europa, forteller prosjektansvarlig i Kolumbus, Grethe Skundberg.
 

Skal frakte opptil 50 passasjerer

Den tyrkisk-produserte el-bussen har kapasitet til å frakte 50 passasjerer og har en rekkevidde på 300km. Bussen er utstyrt med et avansert sensorsystem som kartlegger omgivelsene 20 ganger i sekundet. Ifølge Skundberg skal denne teknologien sikre trygg og effektiv ferdsel i trafikken.

Nå testkjøres den autonome bussen ved Yago testarena på Forus, før den i slutten av uken skal programmeres i den traseen den skal gå. Fra og med april blir den en del av det ordinære mobilitetstilbudet og blir med det Europas første selvkjørende bussen i trafikk.

Under testperioden vil bussen være ledsaget av en sikkerhetssjåfør som skal observere testkjøringen og eventuelt overstyre dersom noe skulle skje. På sikt vil sjåførene kunne flyttes fra bussene til en driftssentral hvor de vil overvåke flere busser samtidig.

Se video av den selvkjørende bussen her.
 

Vil styrke kollektivtilbudet

Formålet med testprosjektet er å undersøke hvorvidt selvkjørende busser kan være et godt tilskudd til kollektivtilbudet i bybildet. Selvkjørende elektriske busser kan potensielt bidra til reduserte klimagassutslipp og et styrket kollektivtilbud med flere ruter og hyppigere avganger.

– Målet er at autonome busser skal være med på å styrke kollektivtilbudet vårt. Tanken startet ved etableringen av det nye sykehuset på Ullandhaug, hvor vi så på hvordan vi kan sikre god adkomst med buss og hyppige avganger via den nye traseen for buss og uttrykningskjøretøy, sier Skundberg.
 

Skaper internasjonal oppmerksomhet

Kompetanse-miljøet innen autonome kjøretøy i Stavanger-regionen og Norge er verdensledende, og tiltrekker seg internasjonal oppmerksomhet. Saken om den selvkjørende bussen i Stavanger er omtalt i Forbes Magazine, som viser til at Norge er rangert på tredjeplass i en global undersøkelse av fremgang innen selvkjørende transportløsninger.

– Dette er et banebrytende prosjekt som vi er stolte over å være en del av. Forus har etablert seg som et ledende klyngemiljø og en viktig testarena for autonome mobilitetsløsninger. Det var også ved Yago testarena at Mobility Forus og Kolumbus testet den første selvkjørende minibussen i 2016, sier Steinar Meling i Yago.

– Det å ha en arena for testing av autonome kjøretøy her lokalt har vært helt uvurderlig for å få gjennomført de nødvendige testene og godkjenningene. Yago er en viktig næringsklynge, både lokalt og internasjonalt, legger Grethe Skundberg til.
 

Andre artikler