Forus har det du trenger til våronna

Forus har det du trenger til våronna

20.03.2023
fb_n
tw_n
in_n

Alt i uteområdet og hagen trenger stell når våren snart slår til for fullt. Med sentral plassering og størrelse er Forus et godt kjent sentrum for handel. Her finner du alt som trengs til våronna i hagen.

- Hos de ivrigste hageentusiastene har våronna allerede startet, sier assisterende varehussjef i Plantasjen, Sabine De Boer. – Det er like spennende hvert år når våronna virkelig setter i gang, sier hun.

Etter en lang vinter lengter vi etter våren med grønne og blomstrende planter, men dessverre kan en hard frostnatt slå til også på vårparten. Det finnes likevel blomstrende planter som tåler hardt vær. På hagesentrene på Forus får du tips og råd på hva du kan starte med nå.

- Husk; vårblomster gir oss ikke bare en frisk start på året. Ved å plante dem gir du også et viktig bidrag til bier, sommerfugler og andre nykommere som også lengter etter sommeren, forteller Sabine. 


FØRSTE VÅRDAG I 2023 ER 20.MARS.

Det er usikkerhet rundt dato for første vårdag. Ifølge kalenderen faller såkalt vårjevndøgn som regler rundt 21.mars. På vårjevndøgn er dag og natt like lange, og etter denne datoen vil dagene bli lengre og lengre i forhold til natten. I år faller vårjevndøgn 20.mars og det vil derfor være den første vårdagen, astronomisk sett.

I den første vårmåneden er det perfekt timing for opprydding og klargjøring. Noen busker og trær er klare for å beskjæres. Her gir hagesentrene råd om hva som er klart for å klippes og hva som bør vente. Forarbeidet med opprydding er en viktig forberedelse, så det er bare å brette opp armene allerede nå. Fjern døde planterester, løv og rusk som ligger i bedene eller på plenen. Bytt jord i potter. Tilfør næring - gjødsel en suksessfaktor. 
IMG_4606
IMG_4614

Med gode redskaper blir jobben kjekkere, bedre og enklere!


De viktigste hageredskapene:
  • Plantegreip og plantespade: Uvurderlige ved luking, planting av småplanter og løk, samt mindre gravejobber. Kjøp noen med fargerike håndtak slik at du ikke roter dem bort i hagen. 
  • Spade og greip: Disse får du i ulike lengder og materialer. Metallskaft er det sterkeste. 
  • Skyffel og rive: En skarp skyffel til luking og en rive til å jevne jorden med er gode å ha. Bruk en rive med plasttinder for å fjerne blader og strå. 
  • Hekksaks: Nyttig når du skal trimme små og mellomstore hekker og høyt gress. Også når du skal klippe ned visnede stauder. Noen har buede eller tannete kanter skjæreblad for lettere å kutte tykke skudd. 
  • Beskjæringssaks og greinsag: Beskjæringssaksen er nødvendig for beskjæringsjobbene. Velg en med sikkerhetslås og blader som krysser hverandre. Sammenleggbare greinsager er nyttige når du skal kutte av små greiner, mens den som har fast sagblad er best hvis du har mange busker. 

Kilde: Den store hageboken. Planlegging, planting og stell. Cappelen Damm Faktum

 


PLANTE OG HAGESENTRE PÅ FORUS

 

PLANTASJEN
Plantasjen er det største og mest komplette hagesenteret på Forus. Her finnes et stort utvalg av hageplanter, utemøbler, hageredskaper og mye mer. Her finner du også årstidens fineste blomster og planter. Spesielt om sommeren er det en fryd for øyet å gå blant alle blomstrende stauder, roser, klatreplanter, prydbusker og mye annet. På Plantasjen Forus jobber utdannede gartnere og alle ansatte har store kunnskaper innen blomster og planter.
Adresse: Stokkamyrveien 26, 4313 Sandnes
www.plantasjen.no

BAUHAUS
På BAUHAUS har de en egen hagesenter-avdeling med et stort sortiment av planter, jord og potter. Her finner du også hageredskaper til alt av utearealer. De har et stort sortiment med beskjæringssakser, gressakser, river, raker, økser samt hekksakser og planteredskaper for å holde hagen i topp stand året rundt. Ved siden deres brede sortiment med hageredskaper finner du også komposter, trillebårer, søppelsekker, magasintraller, gjødsel og gressfrø.
Adresse: Svanholmen 4, 4033 Stavanger
www.bauhaus.no

COOP OBS BYGG FORUS
Her finnes også et utvalg av levende blomster, og alt du trenger til hagen og uteområdet. I tillegg har de et stort utvalg av hagemøbler, krukker, hageredskaper og utstyr.
Adresse: Forusparken 14, 4031 Stavanger
www.obsbygg.no


HAGEINSPIRERENDE BUTIKKER

I tillegg finnes det flere butikker på Forus som tilbyr ting til uteplassen og hagen. Alt fra hagemøbler, hagestuer, krukker og belysning. Monter, IKEA, Bohus Forus, Clas Olson, Biltema BYGG, Europris, Skeidar og Grønt Fokus, Utedesign, Oakland og Rusta er eksempler på slike butikker.

Lykke til med våronna!

 

Andre artikler