To forskerpriser ved NTNU tildelt
22. desember 2014

To forskerpriser ved NTNU tildelt

ExxonMobil har tildelt årlige forskerpriser til to doktorkandidater ved NTNU i Trondheim.

Nylig ga kommunikasjonsdirektør i ExxonMobil Exploration and Production Norway AS, Aksel Asp, selskapets pris for grunnforskning til Dr. Jannike Solsvik fra institutt for kjemisk prosessteknologi, med avhandlingen: «Chemical Reactor Investigations. Modeling, Implementation and Simulation».

Selskapets pris for anvendt forskning gikk til Dr. Bruhtesfa Godana fra institutt for elektroteknikk og telekommunikasjon, med avhandlingen: «Feedback and Precoding Techniques for MIMO Wireless Communication».

Ifølge Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet er begge verdige vinnere av ExxonMobils årlige forskerpriser. Solsvik er rangert blant topp fem prosent internasjonalt, og ifølge komiteen holder avhandlingen «ekstremt høy kvalitet, både hensyn til bredde og dybde». Godanas arbeid karakteriseres som topp ti prosent på internasjonalt nivå, og forskningsavhandlingen hans er så relevant at han fikk en stilling i Ericssons forskningsavdeling i konkurranse med 80 andre søkere med doktorgrad.

ExxonMobil har et av industriens største, globale forskningsprogram med fokus på utvikling og bruk av høy teknologi. Ved selskapets forskningssenter i USA finnes om lag 700 forskere, hvorav halvparten har doktorgrader.

– Selskapets årlige globale forsknings- og utviklingsinvesteringer ligger på rundt sju milliarder kroner, og i Norge brukte ExxonMobil 41 millioner kroner på FoU-midler. De årlige forskerprisene ved NTNU, er en del av selskapets fokus på å ta samfunnsansvar. Vi ønsker forskervinnerne lykke til i karrieren fremover, sier Aksel Asp

ExxonMobil i Norge omfatter flere selskaper – bl.a. Esso Norge AS, ExxonMobil Exploration and Production Norway AS og ExxonMobil Production Norway Inc. – som alle er datterselskaper av Exxon Mobil Corporation i USA. ExxonMobils norske hovedkontor ligger i Grensveien 6 på Forus.

(Bilder: ExxonMobil)