Startgrop med Tvedt-familien som støttespiller
29. mai 2020

Startgrop med Tvedt-familien som støttespiller

På bare fem år har Creator blitt regionens største innovasjonsmiljø og startgrop for virksomheter som Podbike og ClevAir – mye på grunn av Tvedt-familiens engasjement for Forus.

Lørdag 28. november 2015 åpnet daværende Sola-ordfører Ole Ueland prototypeverkstedet Creator Makerspace på Tvedtsenteret. Her ble de rundt 200 fremmøtte vist hvordan et 300 kvadratmeter verksted skulle gi gründere en kortere vei fra ide til prototype og egen virksomhet gjennom samhandling, kompetanse og verktøy som 3D-skrivere, laserkuttere, CNC-fresere og fotoplottere.

I dag, bare rundt fem år senere, kan non-profit-selskapet vise til en rekke suksesshistorier. Podbike har nå passert 100 millioner i forhåndsordre og vekker stor interesse i inn- og utland. ClevAir betjener kunder som Ikea og Posten Norge og gjør seg internasjonalt bemerket innen smartbyggteknologi. Stinger Technology foretar mesteparten av prototyperingen og produksjonen av ROV-ene hos Creator, for å nevne noe.

– Grunn til å være stolte
– Vi har siden 2015 pleiet et nettverk på flere hundre kompetanserike personer, og fungert som startgrop for en rekke innovasjonsbedrifter og personer som har fått mulighet til å jobbe fram ideene sine. Vi er skikkelig stolte av det vi har fått til, sier Jan Tore Usken i Creator.

Og det har Creator all grunn til å være, ifølge Podbike.

– Som medlem i Creator har Podbike hatt tilgang på mye nyttig og bra utstyr, men det aller viktigste har vært nettverket av entusiastiske og kreative mennesker der alle hjelper hverandre. Creator er svært løsningsorienterte og har vist stor fleksibilitet for å hjelpe oss med fasiliteter og praktisk tilrettelegging gjennom produktutviklingsfasen, sier Anne-Lise Heggland i Podbike.

Hjerte for Forus
Creator ble startet av privatpersoner og den viktigste støttespilleren er Tvedt-familien, som var blant de første som etablerte virksomhet på Forus. Familien kjøpte et bygg allerede i 1976 da Forus nærmest bare var et øde myrområde. I 1982 åpnet det som skulle bli Tvedtsenteret og som i dag er et ikonisk kjøpesenter på Forus.

– Vår klart viktigste støttespiller er Tvedt Eiendom som gjør det mulig for regionen å ha dette verdiskapende prototypeverkstedet. Tvedt-familien har hatt blikket på fremtiden til Forus siden 70-tallet og bidrar enormt til utviklingen av Norges viktigste næringsområde, forteller Jan Tore Usken.

– Vi har gratis lokaler og strøm, noe som er helt fantastisk. Tvedt-familien er også en skikkelig heiagjeng, legger han til.

Tvedt-familien engasjerer seg også på andre måter i Forus, blant annet som deltaker i Forus-samarbeidet helt siden oppstarten i 2013. Samarbeidet driver langsiktig markedsføring av området for å tiltrekke virksomheter og ansatte og består av aktører med eiendomsinteresser på Forus.

Inntektssvikt
Creator har noe ledig plass og er på utkikk etter enda flere gründere og oppstartvirksomheter. For kun kr. 3500 per måned får man kontorplass og tilgang til prototypeverkstedet for å sette ideer til livs. Creator trenger inntekter, spesielt i disse dager.

– Covid-19 har rammet oss hardt og vi har sett oss nødt å permittere ansatte og kutte kostnader der det er mulig uten å stanse driften helt. Samtidig jobber vi iherdig for å opprettholde et tilbud til kunder. Det er en utfordrende situasjon, men dette skal vi klare, avslutter Usken.