Lokale stortingspolitikere om fremtidens Forus
18. april 2013

Lokale stortingspolitikere om fremtidens Forus

Tre lokale stortingspolitikere la på dagens Forus-møte frem sine meninger om visjonen og utfordingene for Forus. Her følger en oppsummering:

Ønsker gjennomføringskraft i regionen

– Vi trenger handel, leiligheter, ost og arbeidsplasser slik at folk får tilfredsstilt det de ønsker på Forus, sier Solveig Horne fra FrP.

– Vi skal være forsiktig med å utvikle Forus til en by. Men vi skal levere på infrastruktur og kollektiv, sier Tore Nordtun fra AP. Bybanen kommer ikke med Frp i regjering, sier Solveig Horne fra FrP, mens Siri Meling fra Høyre ikke skrinlegger banen for godt. – Vi håper jo på ny regjering, sier hun.

Tre lokale stortingspolitikere var tilstede på Forusmøtet for å si hva de mener om visjonen for Forus og de utfordringene som ligger foran.

– Aarebrots tanker Forus som en transporthub i området og Solaordførerens ønske om tettere kollektivkontakt med flyplassen er gode forslag, sier Siri Meling.

– Forus er lagt merke til sentralt og vi må fremsnakke Forus. Jeg tar med meg de gode ideene fra Sola om tetter kontakt med Forus og at Janne Johnsen er klar for samarbeid, sier Tore Nordtun som aller helst vil slå sammen kommunene. – Stortinget kan fort komme til en konklusjon at en region som ikke tar beslutninger vil det komme avgjørelser som ikke er ønsket lokalt, sier Nordtun.

– Dagens kommunestruktur gir noen konsekvenser som er på kant med demokratiet. Med interkommunale selskaper mister politikerne kontroll, og svekker politisk kontroll. Med en stor-Jæren kommune vil en styrke lokaldemokratiet, sier Aarebrot.

– Men Sandnes-engstelsen der kommunene sørover skal med i Sandnes og Stavanger skal se nordover ikke er helt god, sier Aarebrot.

– Vi må se det unike som Sandnes, Sola og Stavanger har klart i fellesskap på Forus, vi må ikke se på Forus som en konkurrent, vi må tenke på at hva markedet og hva folk ønsker er viktig i visjonsarbeidet fremover. Jeg kan godt tenke meg å kjøpe ost på Forus, sier Solveig Horne.

– Jeg kjenner at jeg blir mer og mer positiv til kommunesammenslåing, hadde Forus vært i en kommune hadde det vært enklere å ta ut potensialet på Forus. Men kommunene har en god tradisjon for samhandling, sier Siri Meling. – Det positive med flere kommuner er dynamikken med flere hoder og mulig bedre resultat, men flere kommuner kan bremse også, sier Meling.

– Vi må har gjennomføringskraft i regionen, den etterlyser jeg. Det må vi ha! Vi trenger boliger, infrastruktur og kollektiv. Samtidig kommer jordvernproblematikk og miljøsiden. Enkelte kommuner har mer ressurser på dette, og når enkeltkommuner er navlebeskuende blir det utfordringer. Gjennomføringskraften er fundamentet.

– Alternativet til bilisme må komme før en struper bilismen. Få på plass kollektivtransport og husk at folk foretrekker en blanding av bil og kollektiv, sier professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.