Fremtiden skapes på Forus
8. desember 2015

Fremtiden skapes på Forus

Lørdag 28. november åpnet Sola-ordfører Ole Ueland prototypeverkstedet Creator Makerspace på Tvedtsenteret på Forus. Initiativtager Sjur Eivind Usken etablerer et pro bono utviklingssentrum, som samler og tilbyr utstyr og kompetanse til gründere og næringsliv.

Målet er å ha solid med verktøy og kompetanse for raskt å kunne lage prototyper, samt ha et godt nettverk med industrien som kan realisere prototypene.

Over 200 personer møtte frem til åpningen og fikk for første gang se hvordan 300 kvadratmeter verksted kan bidra til en kortere vei fra ide til prototype for gründere, enten de opererer fra sin egen kjeller eller er en bedrift i regionen. Foruten 3D-skrivere, laserkutter, CNC-fresere, vinylkutter, og fotoplotter er mye utstyr til metall- og trearbeider, samt utstyr til elektroverksted på plass.

― Vi tilbyr utstyr som gjør det lettere å ta en ide fra en tanke til en håndfast prototype. Med andre ord reduserer vi kostnaden forbundet med å teste ut en ide dramatisk. Vi er nå det største verkstedet i regionen, og har samlet utstyr fra flere frivillige givere. I tillegg samarbeider vi med tilsvarende makerspace i Oslo og Trondhjem, sier Usken, og forklarer at utstyret kun er en side av prosjektet:

― Det er like viktig for oss å samle kompetanse som utstyr. Vi er i ferd med å etablere en møteplass for innovatører og oppfinnere.

Derfor ønsker Usken og hans kolleger nå å invitere alle innovatører og bedrifter inn i samarbeidet, slik at selskapene kan vise frem sine verktøy og løsninger, bruke utstyret og fasilitetene og delta på work shops og i idemyldringer.

― Dette er en åpen invitasjon til næringslivet på Forus, sier han.

Mannen i gata

Det var langt fra bare bedrifter som ønsket å delta på åpningen. Øystein Heier fra Våland tok turen som interessant lørdagsunderholdning. Han mener prototypeverkstedet føyer seg inn i rekken av mange spennende initiativ som regionen trenger:

― Jeg tok med meg sønnen min og både han og jeg syntes det var moro å se alle mulighetene verkstedet gir. Dette er et flott tiltak fra både huseier og initiativtaker for å legge til rette for nye muligheter i regionen, mener Heier.

Usken, som har bakgrunn i økonomi- og teknologiledelse i større virksomheter, ønsker nettopp å tiltrekke oppstartsvirksomheter til Forus.

― Vi valgte å etablere Creator Makerspace på Forus fordi området har beliggenhet sentralt i distriktet, med mange forskjellige bedrifter. Det er en grunn til at Forus ligger der det ligger. Det er fysisk sentralt og er en møteplass for kompetanse, sier han, og fortsetter:

― Det er mange skjulte “juveler” i industrien her, som vi ønsker å bli et showroom for og en stepping stone inn til. Du kommer hit og får laget første versjoner av prototypen din. Når du er fornøyd bruker du vårt industrinettverk til å finne en god partner til å sette denne i produksjon. Du sparer tid med prototyping og industrien får raskere ordrer uten for mye frem og tilbake med design endringer.

USA-inspirert

En vesentlig del av inspirasjonen til prototypeverksteder av denne typen kommer ikke helt uventet fra Silicon Valley i USA, hvor vi blant andre finner TechShop. I et intervju med Forbes anslår TechShop-sjef Mark Hatch at medlemmene i San Franscico Bay Area alene har skapt aksjonærverdier for til sammen 12 milliarder dollar og 2000 arbeidsplasser siden oppstarten i 2006.

― Vårt konsept er tilsvarende, selv om skalaen er en annen. Vi har både privat abonnement og bedriftsabonnement. Bedrifter er velkomne til å bruke fasilitetene til alt fra prototyping til teambuilding. Creator Makerspace er et non profitt-selskap, og overskuddet vil brukes til å investere i nytt utstyr, sier Usken, som tilføyer:

― Her skal man treffes, mingle, lage prototyper og teste. Tenk hva vi kan få til når vi samles. Vi skal bevise hva som er mulig å gjøre med teknologi, få frem flere «makers» i regionen, være en attraktiv møteplass, legge til rette for at «makers» kan etablere bedrifter og bli en møteplass for innovatører og industrien.

 

Billedtekst:

INNOVASJON: Creator Makerspace samler kompetanse og utstyr for å gi gründere ny fart ut i næringslivet.