5500 innom anleggsmesse på Forus
31. mai 2016

5500 innom anleggsmesse på Forus

  Arrangørene er godt fornøyde med at vel 5500 besøkende kom til Mefa-messen for store anleggsmaskiner, lastebiler og utstyr på Forus i helgen.

Både små og store fikk sitt da rundt 100 utstillere på over 185 stander fra anleggsbransjen viste frem siste nytt i både små og store gravemaskiner og andre spennende nyheter fra anleggsbransjen. Et 30 mål stort område like ved golfbanen på Forus var omgjort til messeområde, og det var mye kjekt å se for de som liker store og sterke maskiner.

Simulator
Mefa blir arrangert av Maskinentreprenørenes Forbund. Og selv om de store maskinene dominerer synsfeltet er også nye teknologiske løsninger er på plass i anleggsbransjen. Det viste igjen både i maskinparken som var utstilt og i IT-løsninger som hører til, blant annet var det mulig å prøve anleggsmaskiner i en egen simulator.

Dirrende bakke og en eim av olje
De som gikk rundt på messeområdet kunne selv kjenne det i kroppen, for testing og prøving av gravemaskiner fikk bakken til å dirre under føttene på de besøkende. Samtidig hang en lett eim av maskinolje inn i neseborene.

Konkurranser
Mefa er også rammen for viktige konkurranser innen bygg- og anleggsfaget. Det var skolemesterskap for hele landet der syv videregående skoler deltok. I tillegg var det kvalifisering til konkurransen World Skills, som er å regne for et Norgesmesterskap.

Presisjon
Oppgavene krever nøyaktig presisjon og god HMS. Deltakerne med gravemaskin måtte grave et perfekt hull og sette ned en kum helt presist. Så var det slalåmkjøring med hjullaster og redskapsbytte. Da gjaldt det å ha med en pall med en bøtte vann, og miste minst mulig vann.

Vinnere
Vinner i skolemesterskapet for VG2 var Even Skage fra Os Videregående skole og til NM-kvalik var det Trygve Sundvoll Rugsland fra Birkeland Grunn og Betong og Arne Kjetil Aagre fra PS Anlegg Grimstad som vant.

Svært jevnt i toppen
– Det var jevnt, veldig jevnt og meget bra nivå. I løpet av de siste åtte årene har det aldri være så jevnt,
sier Frank Nygård fra OKAB Agder (Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene), som var hoveddommer for lærlingene og Odd Arne Meyer Sjøberg, som var samordningsansvarlig dommer for NM.

Fornøyd tross regnvær
– Vi må si oss fornøyd med besøket, til tross for at deler av lørdagen ikke var bra,
sier Odd Magne Rege, opplæringskonsulent i OKAB Rogaland. Det regnet mye, særlig på ettermiddagen da det til tider var som om alle himmelens sluser stod åpne og store vannmengder gjorde messeområdet litt vanskelig fremkommelig. Men i det utstillerne er i ferd med å pakke sammen ser han flere maskiner og utstyr som forsvinner ut på hengere – det kan tyde på et bra salg på messen også.

Se en liten filmsnutt fra messen her.

Tekst: Forusvisjonen
Foto/video: Fabelmedia