19-årig fiolinist får millionstipend
29. november 2013

19-årig fiolinist får millionstipend

Guro Kleven Hagen fra Valdres ble denne uken tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk for 2013.

Stipendet er en del av Statoils talentprogram Morgendagens Helter, der selskapet, som har hovedkontor i Forusbeen 50 på Forus, støtter unge utøvere innenfor utdanning, idrett og kultur. Stipendet innen klassisk musikk er på én million kroner.

Guro Kleven Hagen begynte å spille allerede som femåring. To år senere begynte hun på Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo, der hun har tatt en bachelor og er i gang andre året på masterstudiet. De siste to årene har hun også studert hos professor Antje Weithaas ved Hanns Eisler Hochschule für Musik i Berlin og har allerede rukket å markere seg internasjonalt.

– Guro Kleven Hagen er en musiker som tross sin unge alder allerede er et kjent navn i Norge. De fiolinistiske ferdighetene hennes er udiskutable, og hun har en poesi i sitt spill som fascinerer. Kleven Hagen er en svært grundig og seriøst arbeidende musiker som stadig utvikler seg, både som solist og kammermusiker. Det er lett å bli imponert og berørt av hennes utstråling på scenen, og vi er sikre på at vi vil få høre mye til henne i årene som kommer, både på norske og utenlandske scener, sier juryleder Leif Ove Andsnes.

Den unge fiolinisten fikk andreplass i Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Wien i 2010 og debuterte med Oslo Filharmoniske Orkester våren 2011. Neste år gir hun ut sin første solo-CD med Bruch og Prokofievs fiolinkonserter med samme orkester i ryggen. Valdresjenta har i tillegg spilt med flere andre symfoniorkestre, blant annet Kringkastingsorkesteret, Sjælland Symfoniorkester i Danmark og Karelia Opera Orchestra i Russland.

– Jeg håper å kunne leve av musikken og er i en fase der jeg tar flere bevisste valg for å bli i stand til å det. I løpet av de siste årene har jeg fått anledninger til å spille stadig flere konserter, både nasjonalt og internasjonalt, og tar dette som gode tegn på at drømmen om å etablere meg som utøver kan nærme seg, forteller årets vinner.

Vinneren ble plukket ut av en uavhengig jury og annonsert 25. november 2013 under Statoils årlige høstkonsert. I juryen for talentstipendet i klassisk musikk sitter Tine Thing Helseth, Randi Stene, Peter Herresthal, Rolf Lennart Stensø og Per Boye Hansen, i tillegg til juryleder Leif Ove Andsnes.

Pressemeldingen kan i sin helhet leses her.

(Bilder: Statoil / Ole Jørgen Bratland)